Catering na imprezie firmowej

Wspólny posiłek jest często jednym z podstawowych elementów imprezy firmowej. Polacy słyną z tego, że lubią dobrze zjeść i nie bez powodu powszechne jest powiedzenie „najedzony człowiek to szczęśliwy człowiek”. Każdy organizator spotkania firmowego w pewnym momencie staje przed zadaniem ustalenia menu dla całej grupy. Zadanie, na pierwszy rzut oka, wydaje się proste. Otrzymujemy listę propozycji od restauracji lub firmy cateringowej i dokonujemy wyboru. Ale czy na pewno wszyscy będą zadowoleni? Poniżej kilka drobnych rad, które mogą pomóc w trakcie wykonywania tego zadania, czyli wyboru cateringu na imprezy firmowe.

Jak dobrać catering na imprezy firmowe, żeby wszyscy byli zadowoleni?

Decydując się na wybór menu dla większej liczby osób, należy zwrócić uwagę na preferencje wszystkich osób w grupie. Warto postawić na różnorodność. Im więcej opcji do wyboru, tym większe prawdopodobieństwo, że każdy będzie zadowolony z cateringu eventowego. Na imprezach firmowych, gdzie dania podawane są w formie bufetu, zwykle jest to łatwe do osiągnięcia. W przypadku małych grup dania zwykle serwowane są przez kelnerów na talerzach. Zazwyczaj w takich wypadkach restauracja prosi o wybór przystawki, dania głównego oraz deseru. Warto wtedy zapytać uczestników, jakie menu preferują, mięsne czy wegetariańskie.

Podczas wyboru menu na event firmowy warto również postawić na powszechne składniki, które znają wszyscy. Często wybierana jest pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, policzki wołowe, itp. Podanie owoców morza, które nie są jeszcze zbyt popularne w Polsce, może spowodować, że część osób nie zje swojego posiłku i we wspomnieniach z wydarzenia pozostanie myśl, że wyszli głodni.

Odradza się również serwowania dań, których zjedzenie wymaga specjalnej wiedzy, np. homar. Uczestnicy mogą nie wiedzieć, w jaki sposób należy postępować. Część osób może nieudolnie próbować rozprawić się z tym skorupiakiem, część zostawi z obawy przed ośmieszeniem, a jeszcze inni mogą po prostu nie chcieć zjeść takiego dania.

Wegańskie menu – czy to dobry pomysł?

Wegetariańskie i wegańskie posiłki zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Coraz częściej organizowane są targi jedzeniowe, na których można skosztować wyłącznie posiłków wegetariańskich lub wegańskich. Obecnie chyba nie ma już kawiarni, która w swoim menu nie ma propozycji kawy z mlekiem roślinnym, np. sojowym, migdałowym lub kokosowym. Co jednak z imprezami firmowymi? Tutaj każdy przypadek należy rozważyć indywidualnie. Jeśli w grupie przeważającą większość stanowią weganie, można zdecydować się na taką opcję. Jeśli jednak w grupie dominują mięsożercy, to podane wegańskiego menu może okazać się fiaskiem. Dla przykładu. Na jednej z integracji klientka zdecydowała się na zamówienie lunch wegetariańskiego dla całej grupy. Mimo że jedzenia było bardzo dużo i każdy mógł jeść do woli, słychać było komentarze „nie ma co jeść”. Niezadowolenie niektórych uczestników było tak wielkie, że podczas warsztatów jedna z grup nazwała się GPO – „Głodni Po Obiedzie”. Gdyby w menu wybranego cateringu na imprezę firmową było chociaż jedno danie mięsne do wyboru, to z pewnością sytuacja nie miałaby miejsca.

Częste wpadki cateringowe, czyli na co uważać

Oprócz wyboru odpowiednich dań ważny jest również sposób ich podania. W dobie internetu jest to szczególnie ważne. Uczestnicy spotkań często dodają zdjęcia z wydarzeń w których biorą udział na portale społecznościowe. Niechlujnie podane dania, brudne obrusy czy sztućce nie umkną uwadze wirtualnej społeczności.

Zdarza się, że obsługa przygotowuje bufet ze sporym wyprzedzeniem, przez co jedzenie jest zeschnięte już na początku imprezy. Nie wygląda to apetycznie i wpływa na jakość dań. Problemem jest również podanie zbyt dużej ilości jedzenia w stosunku do liczby gości. Warto umówić się z firmą cateringową, aby dania były uzupełniane na bieżąco, dzięki czemu posiłki zawsze będą świeże. Należy zwrócić również uwagę, czy na bufetach są sztućce do nakładania potraw i czy jest odpowiednia liczba naczyń. Dobrze, gdy dania znajdujące się w bemarach są podpisane, w przeciwnym wypadku ludzie będą zaglądać do środka za każdym razem, przez co temperatura dań zostanie obniżona.

Najnowsze trendy w cateringu eventowym

Live cooking cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród organizatorów spotkań firmowych. Posiłek powstający na oczach obserwatorów zyskuje na wartości w oczach odbiorców. Dodatkowo przygotowanie dania przez doświadczonego szefa kuchni jest efektowne, co sprawia że staje się dodatkową atrakcją.

Styl życia „zero waste” to kolejny trend, który wpływa na organizację eventów. Organizatorzy wspierając akcję zachęcają uczestników takich wydarzeń jak np. pikniki firmowe, do przynoszenia własnych kubków wielokrotnego użytku. Zgodnie z myślą cateringu zero waste rezygnuje się również z plastikowych talerzy na rzecz papierowych, a nawet jadalnych (np. orkiszowych). Plastikowe sztućce coraz częściej zastępowane są drewnianymi. Zdarza się, że organizator przygotowuje pojemniki na jedzenie, aby uczestnicy mogli zabrać pozostałości do domu i ograniczyć marnowanie jedzenia.

Kolejne zmiany widoczne są przy eventowych barach. Mocne trunki zastępowane są niskoprocentowymi, co najlepiej widać na rynku piw. Obecnie wiele browarów decyduje się na produkcję tradycyjnych i smakowych piw bezalkoholowych lub o niskiej zawartości alkoholu. Zwraca się również uwagę na jakość spożywanego alkoholu. Polacy częściej sięgają po trunki z wyższej półki. Na imprezach firmowych tradycyjne koktajle wypierane są przez moktajle – bezalkoholowe wersje znanych drinków. Warto uwzględnić te zmiany podczas ustalania menu z barmanem.

Coraz częściej słodkie i słone przekąski wypierane są przez tzw. „superfoods”. Praliny i ciasta zastępowane są batonami z musli lub daktyli, na miejsce słonych przekąsek wchodzą orzechy i pieczona ciecierzyca, a słodkie napoje wymieniane są na domowej roboty lemoniadę.

Popularnością cieszą się również menu zawierające CBD (kannabidiol) – związek chemiczny występujący w konopiach. Nie ma on właściwości psychoaktywnych i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, immunologiczne. Wartości terapeutycznych CBD jest wiele, dlatego z roku na rok zyskuje zwolenników.

Czy ten post był pomocny?

5 / 5. Liczba ocen 4

Bądź pierwszym, który oceni!

Przeczytaj także

Menu